Live στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια




Mε το πολιτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις διαφοροποιήσεις των βουλευτών στα κόμματα οι ηγεσίες των οποίων έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, ξεκίνησε στις συναρμόδιες τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.


«Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μια υπάρχουσα κατάσταση και θέτουμε ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά» είπε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Όπως είπε αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Για σημαντική καθυστέρηση με την οποία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, τονίζοντας ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και τις αγωνίες συνανθρώπων μας για ισότητα και συμπερίληψη. «Καλούμαστε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα για κάτι που ήδη υπάρχει εδώ και χρόνια» είπε η κ. Ακρίτα, χαρακτηρίζοντας ατελή και πρόδηλα προβληματική τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα δικαιώματα στο γάμο, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια λέγοντας ότι με την παρούσα μορφή αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα διακρίσεων αλλά ως προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προοδευτικό πολιτικό και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των πολιτών. «Η ελληνική οικογένεια» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά από τις εκάστοτε πολιτικές, από το κόστος ζωής, την έλλειψη προοπτικών, και την διάψευση προσδοκιών και οι ευθύνες είναι πάντα κυβερνητικές.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο είτε για εμπορία παιδιών από άλλες χώρες αφού τα παιδιά στην Ελλάδα προς υιοθεσία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις αιτήσεις, είτε μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, νομιμοποιώντας επί της ουσίας την παρένθετη μητρότητα που στην αρχή θα γίνεται στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα. «Οι γυναίκες θα γίνονται μηχανές αναπαραγωγής παιδιών χωρίς καμία θεσμική προστασία» είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ και συμπλήρωσε πως με το νομοσχέδιο υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού να έχει δεσμούς με την μητέρα και τον πατέρα.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης σημείωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο διχάζει την κοινωνία και αλλοιώνει νοήματα και αξίες αιώνων. «Έχουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνία και το Σύνταγμα που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της αρχής του έθνους» είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης.

Σημειώνεται ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα το στηρίξουν, ενώ  στη γραμμή του «όχι» κινούνται το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ο προγραμματισμός της Βουλής περιλαμβάνει μια διευρυμένη συζήτηση τόσο στις επιτροπές που συγκεντρώνουν 149 βουλευτές πολλοί εκ των οποίων θα τοποθετηθούν στις 4 συνεδριάσεις, προκειμένου το νομοσχέδιο να μπει για διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου για να ψηφιστεί την επομένη με την διεξαγωγή ονομαστικής κατά πάσα πιθανότητα ψηφοφορίας, που μπορεί να ζητηθεί από κόμμα που διαθέτει από 15 και άνω βουλευτές.

Εάν δεν κατατεθεί αίτημα ονομαστικής, τα κόμματα θα εκφραστούν στην ψηφοφορία διά των εισηγητών τους και τα πρακτικά θα καταγράψουν ότι το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από 5 κόμματα.