Σε απεργιακό κλοιό η χώρα με φόντο την τραγωδία των Τεμπών

 

Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, στη σκιά της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.
Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων-Ομοσπονδιών-Συνδικάτων στα Προπύλαια.

Αμέσως μετά, τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» δόνησαν την ατμόσφαιρα στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή μας ενάντια στην ακρίβεια για αυξήσεις στους μισθούς» είναι το κεντρικό σύνθημα στην απεργιακή συγκέντρωση.

Μαζική και μαχητική η προσυγκέντρωση σωματείων και φορέων νωρίτερα στην Καρόλου στο κτίριο του ΟΣΕ, όπου τα συνθήματα από την ατμόσφαιρα έστειλαν το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».


Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, με τα τρικάκια που έριξαν, με τα συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων.

«Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Λάρισα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και την ΑΔΕΔΥ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μεταλλικής πλακέτας αφιερωμένη στους ανθρώπους που χάθηκαν. Στην συγκέντρωση του εργατικού κέντρου βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη , ενώ στο ΑΠΘ, όπου φοιτούσαν πολλά από τα θύματα, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται  στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τους ομιλητές να ζητούν να “απόδοση ευθυνών” και την “τιμωρία των ενόχων”, αλλά και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μεταφορές.

Θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας σήμερα καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στα αστικά λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10 π.μ. ή αργότερα, ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 8 το βράδυ.

Ακινητοποιημένα θα είναι καθόλη την ημέρα Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α., χωρίς ταξί θα μείνει και σήμερα η Αθήνα λόγω της 48ωρης απεργίας.

Εν τω μεταξύ παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και η ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ, μετά από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη.

Μετά την απόφαση αυτή κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air.

Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ