Ο Πούτιν προειδοποιεί με πυρηνική σύγκρουση εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί στην Ουκρανία

 

Προειδοποιήσεις κατά του ΝΑΤΟ για τον κίνδυνο έκρηξης πυρηνικού πολέμου εάν η Ατλαντική Συμμαχία εμπλακεί στο πεδίο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του για την Kατάσταση του Έθνους.
Η ομιλία Πούτιν συμπίπτει με την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στη Ρωσία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει ακόμα μία εξαετή θητεία με συντριπτική διαφορά, και εκφωνήθηκε ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, κρατικών αξιωματούχων και στρατιωτικών διοικητών .

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην απειλή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, στις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες, στη μείωση των γεννήσεων και στην υποστήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις» και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία εκ των έσω, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι πολίτες υποστήριξαν πριν από δύο χρόνια την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί η Μόσχα.

«Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας στο Ντονμπάς και τη Νοβοροσία (περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει), ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της», ανέφερε.

«Αυτές οι ιδιότητες εκδηλώθηκαν σαφώς και απερίφραστα στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όταν αυτή υποστηρίχθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του ρωσικού λαού. Παρόλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι ανυποχώρητος σε αυτή την επιλογή», σημείωσε.

Πηγή: The Guardian