Αντιδράσεις και παραιτήσεις στον απόηχο της διαρροής των emails απόδημων

 

Μετά την απόσυρση της κ. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, παραιτείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα email εκλογέων του 2023 φέρεται να διέρρευσε στην κα Ασημακοπούλου από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη, μέσω του κ. Θεοδωρόπουλου.

Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση η διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, καθώς ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας» έγραψε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοινώνοντας την απόφασή της να μη συμμετάσχει ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

Στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων όχι ασφαλείας των εκλογών».

«Σε κάθε υποψία που υπάρχει, διατάσσουμε και δική μας έρευνα και μόλις έχουμε κάποια στοιχεία, παίρνουμε άμεσα αποφάσεις και έχουμε και παραιτήσεις – γιατί αυτό ήταν άγνωστη λέξη παλαιότερα – σε αντίθεση με άλλους που κρατούν δίπλα τους αμετάκλητα καταδικασμένους», τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και συμπλήρωσε: «Για εμάς οποιοδήποτε αντίστοιχο φαινόμενο δεν γίνεται ανεκτό».

Ο κ. Μαρινάκης διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να προστατεύει και να διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και όποιος δεν το κάνει φεύγει».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η διαρροή δεν έχει σχέση με τη διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολής ψήφου.

«Από την αρχή είχα πει ότι υπήρχε μία έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μία από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε και μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει από την αντίθετη πλευρά την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Πρώτον, διαπιστώσαμε ότι κάποια email έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του 2023 από συνεργάτη του τότε Γ.Γ. του ΥΠΕΣ, του κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα μετά και δεύτερον, μέσω του Γραμματέα των Αποδήμων πήγαν στην ευρωβουλευτή χωρίς να μπορώ να γνωρίζω αν η ίδια γνώριζε».

Ερωτηθείς για το πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα – μερικές εβδομάδες, μερικούς μήνες- μέσω του δεύτερου προσώπου πριν από την αποστολή του email που έστειλε όμως, το πρόσωπο αυτό είχε τα στοιχεία πολλούς μήνες πριν. Είναι στοιχεία που προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων όχι ασφαλείας των εκλογών».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά:

«Πέρασαν δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες αποδήμων ότι δέχτηκαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους προεκλογικό υλικό από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ήταν οι ίδιες διευθύνσεις που είχαν δώσει οι απόδημοι στο Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων της επιστολικής ψήφου. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η κ. Ασημακοπούλου «αποφάσισε» -εξωθήθηκε- να μην είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, «μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά επικρατεί άκρα σιωπή και η αποκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Όχι μία και δύο, αλλά τέσσερις διαφορετικές έρευνες ξεκίνησαν μετά από τις καταγγελίες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ: από την Εισαγγελία Αθηνών, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη και από το Υπουργείο Εσωτερικών, που διενεργεί εσωτερικό έλεγχο. Τι ανακάλυψε το Μαξίμου, αλλά δεν το λέει; Τι έχει να παρουσιάσει η κ. Κεραμέως, η οποία σιωπούσε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου;

Η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Έχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;

Μέσα σε μια στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να ρίξει σκιές στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο και να επαναβεβαιώσει ότι όσα λέει περί διαφάνειας και δημοκρατίας, είναι απλώς επικοινωνιακά «λόγια του αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητά άμεσα την πλήρη διερεύνηση του εξαιρετικά σοβαρού πολιτικού σκανδάλου, το οποίο προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Επιτέλους να πάψουν τα παιχνίδια της με τους θεσμούς και τη δημοκρατία!».

«Άλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως «μετά τον σάλο για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η κυρία Ασημακοπούλου αποσύρεται -ετεροχρονισμένα- από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ».

«Οι ερωτήσεις για τον κ. Μητσοτάκη εξακολουθούν να ισχύουν: Πώς η ευρωβουλεύτρια απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών; Συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών ή ΠΩΣ αλλιώς;», αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται». «Όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει», καταλήγει.

Με νέα ανάρτησή της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντήσει για το πώς «την έκανε το δικό του κόμμα μέλος του isyriza εν αγνοία της», τονίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης επιμένει να εργαλειοποιεί ένα θέμα που διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές.