Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκινά το κρίσιμο τριήμερο στη Βουλή

 

Ένα κρίσιμο πολιτικό τριήμερο αναμένεται να ξεκινήσει  στην ολομέλεια της Βουλής λίγο μετά το μεσημέρι καθώς σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί από το βήμα του σώματος να τοποθετηθεί επί της πρότασης δυσπιστίας που με δική του πρωτοβουλία κατατίθεται κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής που έκανε λόγο για «αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών» και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση κείμενο γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Την πρόταση δυσπιστίας, για την υποβολή της οποίας απαιτούνται 51 υπογραφές,  αναμένεται να συνυπογράψουν, οι 32 βουλευτές του  ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Την πρόταση αναμένεται  υπερψηφίσουν εκτός των παραπάνω το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και πιθανώς η Νίκη. 

Για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας ενημέρωσε τηλεφωνικά -σύμφωνα με πληροφορίες -ο Νίκος Ανδρουλάκης  τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση.
Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Μετά από την επιστροφή,  τα ξημερώματα σήμερα, του πρωθυπουργού από τον Καναδά,  αναμένεται να κλειδώσει η στρατηγική της κυβέρνησης δηλαδή εαν η κυβέρνηση θα ζητήσει τη μετατροπή της διαδικασίας σε ψήφο εμπιστοσύνης με πιθανότερο σενάριο να μην συμβεί αυτό. Αύριο Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου. Η επικρατούσα άποψη στην κυβέρνηση είναι ότι δεν θα γίνει χρήση της προθεσμίας ενός 48ωρου που προβλέπεται από τη κοινοβουλευτική διαδικασία άρα θα αποδεχθεί την άμεση εξέταση του θέματος στη Βουλή  ενώ δεν προτίθεται να μετατρέψει την διαδικασία της πρότασης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.  Στόχος της κυβέρνησης  είναι – όπως αναφέρουν πηγές – να γίνει άμεσα η σχετική συζήτηση προκειμένου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. 

Είναι προφανές ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, το πότε θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των αρχηγών, αλλά και το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Η κυβερνητική στρατηγική αποτυπώνεται στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντικυβερνητική εκστρατεία» και «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», μιλώντας για σύνδεση με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας ανήγγειλε την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης  ο οποίος δήλωσε : «Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειές τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε άμεσα παραίτηση του πρωθυπουργού, να στηθούν κάλπες, και μάλιστα με παρουσία διεθνών παρατηρητών, όπως είπε .