Διατροφή: Γιατί παχαίνουν το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι;

 


 

Εάν διαβάζετε τις γραμμές αυτές, το πιθανότερο είναι πως ανήκετε σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων που «ορκίζονται» ότι μόλις σταματήσουν την κατανάλωση ψωμιού, μακαρονιών ή άλλων αμυλούχων τροφίμων χάνουν αμέσως βάρος

Η πεποίθηση πως «το ψωμί και τα μακαρόνια παχαίνουν» και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος για την απώλεια βάρους, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους.

Ποια η σημασία των υδατανθράκων στη διατροφή;

Το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί, στα μακαρόνια, στο ρύζι, στα δημητριακά και σε πολλές άλλες τροφές, αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό. Ακριβέστερα πρόκειται για την πλέον αξιοποιήσιμη και αποτελεσματική μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.

Σκεφθείτε πως όταν καταναλώνετε μία φέτα ψωμί το σώμα σας συμπεριφέρεται όπως όταν βάζετε στο αυτοκίνητό σας τη βενζίνη με τα περισσότερα οκτάνια!


Επιπλέον, οι τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω περιέχουν ένα σύνολο από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες στην ολικής άλεσης εκδοχή τους, βιταμίνες του συμπλέγματος Β για το μεταβολισμό, βιταμίνη Ε για το δέρμα, φώσφορο ή μαγνήσιο για τα οστά και πολλά άλλα!

Συνεπώς ο αποκλεισμός τους από τη διατροφή όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στον οργανισμό.