Στη Βουλή το ν/σ για την αγορά 7 Canadair – Στον Καναδά ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία

 

Σήμερα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας για την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την αγορά επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου DHC 515, συνολικού κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 από την καναδική De Havilland μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Η συμφωνία για την απόκτηση των νέων Canadair θα ολοκληρωθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά στις 24 και 25 Μαρτίου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Μάλιστα η εφημερίδα κάνει αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, διευθύνοντα συμβούλου της Fairfax, ο οποίος χαρακτήρισε την χώρα μας «την καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για επενδύσεις».