Συγχαρητήρια από διεθνή ΜΜΕ, ξένες κυβερνήσεις και πρεσβείες – Ορόσημο για την ισότητα και την αξιοπρέπεια

 


 

Κεντρικό θέμα στα κορυφαία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα ισχυρότερα ενημερωτικά έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες έγινε το βράδυ της Πέμπτης η υπερψήφιση από το Ελληνικό κοινοβούλιο  η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Οι New York Times, το BBC, το CNN,  η Monde, η Deutsche Welle, ο Guardian, το AP τονίζουν πως πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση εν μέσω της σφοδρής αντίθεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με κοινή τους ανακοίνωση και οι πρεσβείες 28 χωρών χαιρετίζουν την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Πρόκειται για  χώρες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, από τη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και την Αφρική, χώρες οι οποίες έχουν ήδη ψηφίσει ανάλογα νομοσχέδια και έχουν κατοχυρώσει αναγνώριση και ίσα δικαιώματα για οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

«Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας», τονίζουν οι πρεσβείες των 28 χωρών, σχεδόν όλες ανεπτυγμένες οικονομίες και μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στις οποίες συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδρομή προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια για όλους στις χώρες μας», προσθέτουν.

Πέρα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών δηλαδή, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, το κείμενο υπογράφεται, από τις αντιπροσωπείες του Καναδά, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Εσθονίας, της Μάλτας, του Λουξεμβούργου, της Νοτίου Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Μεξικού, της Χιλής, της Αργεντινής, της Κολομβίας και της Ουρουγουάης.

Βρετανία: Έπαινοι από τον Ντέιβιντ Κάμερον

Ως ιστορική στιγμή για μια χριστιανική ορθόδοξη χώρα χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό τύπο η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ιούλιο του 2013 και είναι σε ισχύ για πάνω από μια δεκαετία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο Χ επαινεί την χθεσινή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. «Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες» γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «έχοντας υπερήφανα υποστηρίξει τους γάμους ομοφυλόφιλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες ζευγάρια μπορούν να ανταλλάσσουν όρκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζω ότι αυτό είναι φανταστικό νέο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος “θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων», είναι το κεντρικό θέμα στον Guardian μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ και άλλα διεθνή μέσα φαίνεται να έχουν ρίξει όλα τους τα φώτα στην Ελλάδα και το ιστορικό αυτό βήμα.

Οι νομοθέτες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις των εκκλησιαστικών αξιωματούχων

Η Ελλάδα έγινε το πρώτο χριστιανικό ορθόδοξο κράτος στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού το κοινοβούλιο της Αθήνας ψήφισε τη μεταρρύθμιση-ορόσημο εν μέσω σκηνών πανηγυρισμών αλλά και οργής στη χώρα.

Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες.

Τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, πολλά από τα οποία δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους, παρακολουθούσαν από τις κερκίδες πάνω.

“Περιμέναμε χρόνια γι’ αυτό”, δήλωσε η εξέχουσα ακτιβίστρια των ομοφυλοφίλων Στέλλα Μπέλια για τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια όχι μόνο να ανταλλάσσουν όρκους σε πολιτικές τελετές αλλά και να υιοθετούν παιδιά.

“Είναι μια ιστορική στιγμή. Πολλοί από εμάς δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα ερχόταν ποτέ”, είπε.

Η ψηφοφορία ακολούθησε δύο ημέρες έντονης συζήτησης – και εβδομάδες δημόσιας οργής – με τη μεταρρύθμιση να περιγράφεται από τους υποστηρικτές ως “τολμηρή” και “καθυστερημένη” και να καταγγέλλεται ως “αντικοινωνική” και “αντιχριστιανική” από τους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τρομερές αντιδράσεις από το εσωτερικό του δικού του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα έθετε τέλος σε μια “σοβαρή ανισότητα για τη δημοκρατία μας”.

Σε μια παθιασμένη ομιλία πριν από την ψηφοφορία, ο 55χρονος ηγέτης, ο οποίος ανήκει στη φιλελεύθερη παράταξη του κόμματός του, δήλωσε ότι το μέτρο θα ευθυγραμμίσει την Ελλάδα με 36 χώρες παγκοσμίως που έχουν ήδη νομοθετήσει το θέμα. Ο συντηρητισμός, υποστήριξε, δεν θα πρέπει να συγχέεται με απαρχαιωμένες απόψεις που δεν συγχρονίζονται με τη σύγχρονη κοινωνία.

“Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα … θα κάνει τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς -και το τονίζω αυτό- να αφαιρεί τίποτα από τη ζωή των πολλών”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα παρέχει πλήρη γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

“Καλύπτουμε ένα κενό επιτρέποντας σε όλους, αν το επιθυμούν, να επισφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους… όπως ακριβώς κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια”.

Αλλά η αντίσταση ήταν έντονη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που γνώριζαν τους ψηφοφόρους τους στο κοινωνικά συντηρητικό έθνος.

Επισημαίνοντας τις αντιδράσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη στη Βουλή ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο “επικίνδυνος” νόμος δεν θα έπρεπε να είχε εισαχθεί.

Σε άλλο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας  ζευγάρι ομόφυλων γυναικών μεταφέρουν τη δικη τους τραγική εμπειρία σχολάζοντας ότι η ψήφιση του νόμου αποτελεί “Μια λαμπρή αρχή”:  Το ζευγάρι, και οι δύο υψηλόβαθμα στελέχη τεχνολογικών εταιρειών που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από χρόνια στο Λονδίνο, βρισκόταν στο νοσοκομείο με την κόρη τους.

“Επιτέλους, όχι μόνο θα αναγνωριστούμε νομικά ως σύντροφοι σε γάμο, αλλά και ατομικά ως γονείς… Προηγουμένως η Χριστίνα δεν θα είχε πρόσβαση στην κόρη μας αν μου συνέβαινε κάτι. Η κόρη μας θα είχε σταλεί σε ένα ίδρυμα φροντίδας, σε ένα ίδρυμα”.

Λίγες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει τόση οργή και συζήτηση σχολιαζει ο Guardian. Στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησής του να καταρτίσει τον νόμο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε να αντιμετωπίσει την οργή της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την ανησυχία πολλών βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), και τον παγιωμένο κοινωνικό συντηρητισμό ενός πληθυσμού που αντιστέκεται στις αλλαγές και είναι καχύποπτος απέναντι στη διαφορετικότητα. Οι λαϊκίστικες φυλλάδες χαρακτήρισαν τον νόμο “τερατώδη”.

BBC: Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα μπορούν πλέον επίσης να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 176-76 γραφει το ΒΒC και υπογραμιζει την αναφορα του πρωθυπουργού ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει “με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”.

AP:  Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρά την αντίθεση της ισχυρής, κοινωνικά συντηρητικής ελληνικής εκκλησίας.

Μια διακομματική πλειοψηφία 176 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 300 εδρών ψήφισε αργά την Πέμπτη υπέρ του νομοσχεδίου-ορόσημο που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες στη Βουλή.

Ο Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία ότι η Ελλάδα “είναι υπερήφανη που γίνεται η 16η (χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που νομοθετεί την ισότητα των γάμων”.

CNN.  Νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Η απόφαση ακολουθεί μήνες πολωμένου πολιτικού και δημόσιου διαλόγου και χαιρετίστηκε ως μια πολυαναμενόμενη δικαίωση από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια της χώρας.

“Πρόκειται για ένα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα – μια προοδευτική, και δημοκρατική χώρα, που είναι με πάθος προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες”, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Χ μετά την ψηφοφορία.

Η Andrea Gilbert, ιδρυτικό μέλος του Athens Pride, το οποίο πλησιάζει πλέον τα 20 χρόνια λειτουργίας του, δήλωσε στο CNN: “Ξεκινήσαμε ως μια αόρατη, περιθωριοποιημένη κοινότητα. Συνεχίσαμε να ψηφίζουμε. Πληρώναμε τους φόρους μας. Κάναμε καμπάνιες. Η νομοθεσία παρέχει μια νομική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα νέα ζευγάρια”.

Τα γονεϊκά και παιδικά δικαιώματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν και να λαμβάνουν πλήρη γονική αναγνώριση.

Σε μια εποχή αβεβαιότητας, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βλέπει ουσιαστική εκπροσώπηση στους τελευταίους υποψήφιους δικαστές του Μπάιντεν

Παρόλο που η Ελλάδα εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πριν από σχεδόν μια δεκαετία υπό την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι βιολογικοί γονείς των παιδιών σε αυτές τις σχέσεις αναγνωρίζονταν ως νόμιμοι κηδεμόνες.

NYT : Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Το Κοινοβούλιο της χώρας επέκτεινε επίσης τα ίσα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, ανοίγοντας μεταξύ άλλων το δρόμο για την υιοθεσία παιδιών γραφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά τότε σταμάτησε να επεκτείνει τα ίσα γονικά δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη σαρωτική επανεκλογή του πέρυσι. Είπε στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο μήνα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι ζήτημα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν “πολίτες δεύτερης κατηγορίας” ή “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”.

Εκτός από την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η νομοθεσία ανοίγει το δρόμο για την υιοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς του ιδίου φύλου ως νόμιμους κηδεμόνες ενός παιδιού, ενώ μέχρι σήμερα τα δικαιώματα αυτά ίσχυαν μόνο για τον βιολογικό γονέα. Θα επηρεάσει επίσης την καθημερινή ζωή των ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή την Πέμπτη, επιτρέποντας σε όσους έχουν παιδιά “να τα παίρνουν από το σχολείο, να μπορούν να τ

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την προοπτική του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου για την Ελλάδα. Η Μαρία Γκαβουνέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενός ανεξάρτητου δημόσιου φορέα, χαρακτήρισε το μέτρο “εδώ και καιρό καθυστερημένο”. Και η Στέλλα Μπέλια, η ιδρύτρια του Rainbow Families, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τις οικογένειες του ίδιου φύλου, χαρακτήρισε τη νομοθεσία “μια σημαντική νίκη για την οποία αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια”.

“Κάνει τη ζωή πολύ, πολύ πιο εύκολη για πολλούς ανθρώπους και προστατεύει τα παιδιά που ζούσαν σε κατάσταση ανασφάλειας”, δήλωσε η κ. Belia, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα θα τερματίσουν επίσης την πρακτική της ανάληψης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών στην κρατική φροντίδα μετά το θάνατο του βιολογικού γονέα. Χωρίς τη νέα νομική προστασία, είπε, “θα έχαναν όχι τον έναν, αλλά και τους δύο γονείς τους”.

Μία από τις πρώτες που θα επωφεληθούν από το νέο νόμο θα είναι η Λίο Εμμανουηλίδου, μια 43χρονη δασκάλα, η οποία σχεδιάζει να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη για τον γάμο και χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια μεγάλη νίκη για την κοινότητα”.

Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, ακόμη και με την έγκρισή της, ο σύντροφός της θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει μια “μακρά και δαπανηρή” διαδικασία υιοθεσίας – που κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ ή 3.750 δολάρια – για να γίνει νόμιμος κηδεμόνας του 6χρονου γιου της κ. Εμμανουηλίδου, τον οποίο οι σύντροφοι έχουν μεγαλώσει μαζί ως οικογένεια. (Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, και τα δύο μέλη ενός παντρεμένου ομόφυλου ζευγαριού θα αναγνωρίζονται αυτόματα νομικά ως γονείς των παιδιών που τα ζευγάρια γεννούν ή υιοθετούν).

Η κ. Εμμανουηλίδου δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται απογοητευμένη από την αντίθεση στα μέτρα. Είπε όμως ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, οι περισσότεροι Έλληνες αποδέχονται τα ομόφυλα ζευγάρια και ότι το σχολείο και η κοινότητά της αντιμετωπίζουν την οικογένειά της όπως κάθε άλλη.

“Η κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη γι’ αυτό απ’ ό,τι νομίζουμε”, είπε.

Ωστόσο, σημειώνουν οι NYT , σε μια χώρα που παραμένει μία από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης, όπου το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο εξακολουθεί να κυριαρχεί και η Ορθόδοξη Εκκλησία με επιρροή θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως παρέκκλιση, τα μέτρα συνάντησαν κάποια έντονη αντίσταση.

Η Ιερά Σύνοδος, η ανώτατη αρχή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υποστήριξε σε επιστολή της προς τους νομοθέτες αυτόν τον μήνα ότι το νομοσχέδιο “καταργεί την πατρότητα και τη μητρότητα, εξουδετερώνει τα φύλα” και δημιουργεί ένα περιβάλλον σύγχυσης για τα παιδιά. Κληρικοί επανέλαβαν αυτό το συναίσθημα σε κηρύγματα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένοι επίσκοποι δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να βαφτίσουν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.