Αποφασίζουν στα μπλόκα οι αγρότες – Αύριο στη Λάρισα η πανελλαδική σύσκεψη

Απογοητευμένοι από αυτά που άκουσαν στη χθεσινή συνάντηση στο Μεγαρο Μαξίμου εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτών και τάσσονται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκουν τα μέτρα στην σωστή κατεύθυνση.
Ήδη σε μπλόκα της Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στη Θεσσαλία όπου το κλίμα και εκεί είναι στην ίδια γραμμή. Πάντως, η επικρατέστερη πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ κάποιοι άλλοι θα προτείνουν τον αποκλεισμό εθνικών οδών. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο σε πανελλαδική σύσκεψη.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω του καλού κλίματος που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων διότι οι παροχές της κυβέρνησης για φθηνότερη ενέργεια τα 8 συν 2 επόμενα χρόνια είναι ότι καλύτερο μπορεί να δοθεί για την ικανοποίηση του κρισιμότερου για τους αγρότες προβλήματος . Οπως σημειώνουν, κατά τη χθεσινη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έγινε κάθε προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των δεσμεύσεων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και ότι δεν υπάρχει «χώρος» για άλλες παροχές προς τους αγρότες.

“Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα”, δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Παναγής επεσήμανε ότι “Σε μία διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις, αλλά δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε”. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση ήταν σε καλό κλίμα.

Στην συνέχεια έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με τον πρόεδρο της Ένωσης Παύλο Σατολιά να τονίζει χαρακτηριστικά: “Αυτά που ζητήσαμε ως ένα σημείο δόθηκαν”.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Επιτροπής φθηνότερο αγροτικό ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου. Για τα δύο πρώτα χρόνια η έκπτωση θα είναι για όλη την κατανάλωση, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα αφορά στο ένα τρίτο της κατανάλωσης.