Αν δεν ικανοποιηθούμε θα κατέβουμε στην Αθήνα


 Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι την ερχόμενη Τρίτη έχουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματά τους.

Με κύρια αιτήματα την ενέργεια, που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και τις επιδοτήσεις, εκπρόσωποι των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας ταχύτερη απονομή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

«Αν δεν χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη, κτηνοτρόφο στη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ράφι», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.

Άλλα προβλήματα που θα θέσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, είναι οι «ελληνοποιήσεις και τα μεταφορικά».

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε τα προβλήματα, το θέμα είναι α λυθούν κιόλας. (…) Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί στη Θεσσαλία, ούτε ένα ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης, σημειώνει:

«Η στήριξη του πρωθυπουργού είναι να μη μας πληρώνει ούτε τις αποζημιώσεις. Εμένα 2 χρόνια έχει να πληρωθεί αποζημίωση για ζώα και έχει μειωθεί 40 – 50%».

Για μεγάλα προβλήματα κάνει λόγο και ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας.

«Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας αυτές πιέσεις. Στα 58 μου σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα, δεν βγαίνει με τίποτα».

Όπως λέει ο ίδιος, θέμα υπάρχει και με την πράσινη ανάπτυξη.

«Δεν έγινε σωστή η κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ».

«Μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους»

Για το θέμα μίλησε στο MEGA και η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου.

«Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα, έχουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους. Υπάρχουν αυξήσεις στο κομμάτι της ενέργειας που αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Όπως λέει η ίδια:

«Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στα αιτήματά τους και σε αυτό που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. (…) Θα πρέπει να γίνει κάτι και στο τελικό προϊόν γιατί αυτό που γίνεται στην καθημερινότητα του κόσμου είναι ακραίο πια».

«Αν δεν ικανοποιηθούμε, θα κατέβουμε στην Αθήνα»

Για… απόβαση των αγροτών στην Αθήνα κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δεν τα ακούμε καθόλου καλά (σ.σ. τα μέτρα) και σε λάθος κατεύθυνση. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η ακρίβεια, να έχουμε εμείς αυτό το ρεύμα, αυτό το πετρέλαιο και να μας γλεντάνε 4 πάροχοι ενέργειας και 4 σουπερμάρκετ. Θέλουμε ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, δε θέλουμε επικοινωνιακά τρικ».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Ζητάμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για να παράγουμε φθηνά και να τρώει η χώρα μας φθηνά».

Ο κ. Βάγγος επισημαίνει πως αν δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των αγροτών που είναι για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

«Αν δε μας το δώσουν, θα σας έρθουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ, δε γίνεται κάτι άλλο. Ζητάμε δύο πράγματα, ρεύμα και πετρέλαιο. (…) Δεν υπάρχει άλλη λύση, τι άλλο να κάνουμε. (…) Τα προβλήματα έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».

Μεγάλο θέμα είναι και οι έλεγχοι στην αγορά. Όπως προβλέπει ο Γιάννης Βάγγος, οι αυξήσεις θα συνεχίσουν, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ήδη ακριβό ελαιόλαδο.

«Αν συνεχίσει αυτό ο κόστος και η έλλειψη εργατών, μπορεί να φτάσει και 30 ευρώ. (…) Φωνάζουμε για την ακρίβεια».

Πολιτικές αντιπαραθέσεις με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις

O Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και η Βάσια Αναστάσιου, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

O Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ, είπε πως και ο πρωθυπουργός κα η κυβέρνηση είναι μαζί με τους αγρότες.

«Σε πολλά που λέμε έχουν δίκιο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα δημοσιονομικά μέσα της χώρας είναι απεριόριστα. Σε ορισμένα ζητήματα, όπως το ρεύμα ή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, το έχει ήδη αναγνωρίσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της δίνονται για να παράσχει στους αγρότες αυτά που αποφασίσει τι είναι δίκαια αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα. Την Τρίτη θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πιστεύω πως θα υπάρξει συμφωνία και ελπίζω μετά τη συμφωνία να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Εγώ ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό όπλο(σ.σ το να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ). Το θεωρώ εκβιασμό εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».


πηγή: MEGA TV