ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκπτωση έως 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες


 Και για τους τρεις κινδύνους φυσικής καταστροφής ,δηλαδή για σεισμό, πλημμύρα και πυρκαγιά, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει πέρυσι τις κατοικίες τους, για χρονικό διάστημα από τρεις το ελάχιστο έως δώδεκα μήνες, οι ιδιοκτήτες τους ώστε να τύχουν έκπτωσης έως 10% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν φέτος μετά τον Απρίλιο.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα και έως στις 22 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα “myPROPERTY” της ΑΑΔΕ, με τον αριθμό ταυτότητας της ασφαλισμένης κατοικίας τους, ώστε να τύχουν της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν έως στις 11 Μαρτίου 2024 την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενημερώνοντας την ΑΑΔΕ η οποία και θα προχωρήσει στην έκδοση του μειωμένου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης (ταυτόχρονα για σεισμό,πλημμύρα και πυρκαγιά) είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ετσι για ασφάλιση για ολόκληρο το 2023 ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε ποσοστό 10%, για 9 μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%, για έξι μήνες 5% και για  τρεις μήνες (το ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος) η έκπτωση  περιορίζεται  στο 2,5%.

athina984.gr